Waarom het kabinet vandaag op zijn lazer krijgt

Het kabinet krijgt vandaag een pak rammel van de kiezers en zo hoort het ook. In een land waar de regering geen referenda blieft, zijn verkiezingen de enige manier om het bestuur te corrigeren of te vervangen. ’Rutte IV’ krijgt de draai om z’n oren waar het zelf zo ongegeneerd om heeft gevraagd.

Lees meer »

Echte klimaatactivisten kiezen voor kernenergie

Het regeerakkoord is het enige dat de coalitiepartijen nog bindt en GL-leider Jesse Klaver wil dat het kabinet de lang bevochten deal openbreekt. Omwille van het klimaat. Samen met de PvdA eist GL meer klimaatambitie van het kabinet. Zo niet, dan kan de coalitie fluiten naar de linkse gedoogsteun in de Eerste Kamer. In verkiezingstijd is het alles of niets, ook voor het klimaat.

Lees meer »

Kaag in Diepenheim was een buitenaards bezoek

Er zit precies vier jaar tussen de vraag „Wie zijn die mensen?” en de belangstelling voor het antwoord. D66-leider Sigrid Kaag stelde de vraag in de veelbesproken documentaire ’Van Beiroet tot Binnenhof’. Het was toen drie weken voor de Provinciale Statenverkiezingen van 2019 en Kaag verbaasde zich, op de achterbank van haar auto met chauffeur, over de aantallen kiezers die Forum voor Democratie zo hoog in de peilingen zetten. Zondag kreeg Kaag antwoord in Diepenheim en het beviel niemand.

Lees meer »

Verkiezingen gaan ook over langjarig vertrouwen

De politieke partijen hebben nog precies een maand om ons te verleiden. Problemen genoeg die kiezers beroeren, maar overtuigen de politici nog wel? De coalitiepartijen staan voor een ernstig impopulair kabinet, maar vertellen dat we toch op de goede weg zijn. De oppositie is onderling verdeeld, maar eensgezind in dat het anders moet. Verkiezingen gaan niet over snelle beloften, maar om langjarig vertrouwen.

Lees meer »

VVD, D66, CDA en PvdA schuldig aan ruk naar rechts

Een van de grote politieke raadsels van onze tijd is waarom de traditionele partijen de afgelopen twintig jaar hun aanhang hebben weggejaagd naar populistisch rechts. Waarom hebben VVD, CDA en PvdA hun grootste vijanden zo veel kiezers cadeau gedaan? Een podcast met presentator en columnist Sander Schimmelpenninck geeft deze week een deel van dat mysterie prijs.

Lees meer »

Hoe racistisch zijn vijf zwarte agenten?

Alsof het om de overmeestering van Osama bin Laden op zijn schuiladres in Pakistan ging werd de zwarte Fedex-medewerker Tyre Nichols op een doorgaande weg in Memphis uit zijn auto gesleurd en met veel fysiek en verbaal geweld tegen de grond gedrukt. Agenten trapten hem even later zo hard tegen zijn hoofd, dat Nichols zijn arrestatie niet overleefde. De daders zijn vijf zwarte agenten. Grootschalige protesten blijven uit.

Lees meer »

Amsterdam pleegt een ernstige daad van censuur

De gemeente Amsterdam gaat de volledige eerste oplage vernietigen van het boek Onder de Amstel over archeologische vondsten gedaan tijdens de aanleg van de Noord/Zuid metrolijn. Aanleiding voor de vernietiging is voormalig stadsarcheoloog en samensteller van het boek Jerzy Gawronski. Hij heeft een onderzoek naar (niet seksueel) grensoverschrijdend gedrag aan zijn broek gehad en in een nieuwe editie van het boek zal zijn naam verdwenen zijn. Geschatte kosten van de verdwijntruc: 150.000 euro.

Lees meer »

We worden misleid door de propagandisten van zonne- en windenergie

Nu we het moeten doen zonder olie en gas uit Rusland en het duidelijk wordt dat zonne- en windenergie daar op geen manier alternatieven voor zijn, rijst de vraag waarom er zo grootschalig is ingezet op zonnepanelen en windturbines. Hoe is ons wijsgemaakt dat de samenleving in belangrijke mate aangewezen is op windmolenparken en zonnevelden?

Lees meer »

Achter de drang tot begrenzing rijkdom tiert de willekeur

Je moet het de zogenoemde ’limitaristen’ nageven, ze geven het debat over vermogensongelijkheid een nieuwe impuls. In kranten en op radio en televisie trekt hun pleidooi voor het stellen van grenzen aan rijkdom veel aandacht. Het is een boeiend debat, maar het blijkt een hele opgave zowel de onderbuik op links als die op rechts er buiten te houden.

Lees meer »

Frans Timmermans warmt met biomassa de aarde op

Er is weinig funester voor een geloofwaardig beleid dan inconsequente politici. Het zijn niet de minsten die zowel urgentie preken over het klimaat als met maatregelen de CO2-uitstoot vergroten. Dat zien we in ernstige mate in Brussel en Duitsland. En Nederland lijkt zo trots op z’n prominente plek in de Europese Commissie, dat vicevoorzitter Frans Timmermans overal mee wegkomt.

Lees meer »

Bij1 bewijst: identiteitspolitiek moet gedumpt op de vuilnisbelt van 2022

Als ik bij machte was om iets in 2022 achter te laten dan zou het identiteitspolitiek zijn. Dat is alle beleid gericht op de groepsindeling van Nederland naar huidskleur, culturele afkomst, seksuele geaardheid en gender. Zonder deze indeling wordt het volgend jaar weer leuk op het werk, het museumbezoek trekt aan en 2023 wordt vooral een heel stuk vriendelijker en vrediger.

Lees meer »