Met Elon Musk zal Twitter ’ontwoken’ en dat is goed nieuws voor het debat

Sinds entrepreneur Elon Musk het socialemediaplatform Twitter afgelopen vrijdag kocht, lijkt er een exodus van gebruikers gaande. De ene na de andere twitteraar verkondigt luidkeels het medium te verlaten wegens een verwachte toestroom van extremistische opvattingen. Voorlopig durft nog niemand de daad bij het woord te voegen en is er nog geen Twitteraccount opgezegd.

Lees meer »

Als Eric van der Burg het niet kan, moet Dilan Yesilgöz de catastrofe voorkomen

Het ministerie van Justitie en Veiligheid verwacht dat er volgend jaar meer dan 50 duizend nieuwe asielaanvragen in ons land worden gedaan. Dat blijkt deze week uit documenten die in handen zijn van NRC. Een wet die dorpen en steden dwingt deze aantallen asielzoekers te huisvesten suggereert dat opvang een oplossing is. Terwijl de toestroom het probleem is. Om een catastrofe te voorkomen moet het roer om.

Lees meer »

Halsema krijgt van moskeeën een koekje van eigen deeg

Moskeekoepels eisen excuses van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema. Zij had de moskeeën niet om een steunverklaring tegen anti-homogeweld mogen vragen. Want dat ’stigmatiseert moslims’, vinden zij. De christelijke en joodse kerken krijgen hetzelfde verzoek, maar voor de moskeeën doet dat er niet toe. Halsema krijgt ervan langs met het taboe waarvan ze zelf zo’n voorstander was.

Lees meer »

Ook aanhang Baudet kan niet om oorlogsmisdaden Poetin heen

Voor FvD-leider Thierry Baudet is wat Poetin doet in Oekraïne ’het meest hoopvolle dat hij in zijn leven heeft meegemaakt’. Daar horen ook de raketbombardementen van de afgelopen dagen bij. Baudets enthousiasme voor de brutale inval en de verwoesting van levens, huizen en hele steden kan ook de partijleden en zijn laatste kiezers niet ontgaan.

Lees meer »

Begrenzen van de asielstroom kan niet langer wachten

Er is een wet in de maak die vanaf 1 januari moet afdwingen wat de samenleving niet vrijwillig kan ophoesten: alle Nederlandse gemeenten moeten zorgen voor opvang van asielzoekers. Plek of geen plek. Staatssecretaris Eric van der Burg dramt zich een weg door de asielchaos met twee woorden: meer opvangcapaciteit. Over structurele oplossingen wordt door het kabinet en te veel pers gezwegen.

Lees meer »

Ook Nederland zal politici kiezen die immigratie begrenzen

De winst van de rechts-populistische Zweden Democraten bij de verkiezingen van zondag is onmogelijk een verrassing te noemen. Het is overal in Europa steeds hetzelfde recept: waar politici problemen rond immigratie en integratie negeren of afdoen als xenofobie of racisme, groeit populistisch rechts als kool. Waar niet geluisterd wordt naar burgers wordt afgerekend met onbehoorlijk bestuur.

Lees meer »

Ideologen tegen kernenergie zijn gevaarlijk als de crisis zelf

Er staat Europa een economische crisis te wachten van het formaat eurocrisis (2008). Een noodsituatie die diep zal ingrijpen in al het financiële, economische en maatschappelijke leven in de EU. ’Het is extreem serieus’, aldus de Franse energie-expert Anne-Sophie Corbeau deze week. ’We moeten weg van ideologische dagdromerij en kiezen voor praktische oplossingen’, drukte zij ons op het hart. Maar de ideologen willen van geen wijken weten en vormen een gevaar zo groot als de crisis zelf.

Lees meer »

Wat bezielt energieminister Rob Jetten

Maandag 10 oktober is de deadline. Dan moeten 120 gemeenten hun huidige contract met de Nederlandse dochteronderneming van het Russische gasbedrijf Gazprom hebben opgezegd. Deze dwangmaatregel van energie- en klimaatminister Rob Jetten (D66) is niet alleen uniek in Europa, hij is ook onnodig, extreem duur en werkt honderd procent averechts. In een energiemarkt waar de prijzen door het dak gaan, is de eis van Jetten het laatste wat Nederland nodig heeft.

Lees meer »

Acht oplossingen voor de asielcrisis

’Van een asielstop kan geen sprake zijn.’ Staatssecretaris Eric van der Burg van herhaalde zichzelf nog maar eens tegenover de boze inwoners van Tubbergen. ’Nederland is gebonden aan internationale verdragen en komt niet onder de opvang uit’, zei hij in het hol van de leeuw. Toch lijkt onwil een groter obstakel voor een asielstop dan internationale verdragen. Hierbij acht suggesties voor het kabinet.

Lees meer »

VVD is een zielloze verzameling onkunde en bedrog

VVD-staatssecretaris Eric van der Burg zet voor het eerst het lokale bestuur buitenspel en dwingt de Twentse gemeente Tubbergen tot de opvang van 300 asielzoekers. Daarmee zet de VVD de lokale democratie bij het vuilnis. De partij is definitief verworden tot een zielloze verzameling onkunde, bedrog en nu ook despotisme.

Lees meer »

De paniek van Tim den Besten is alarmerend

Er huilt een man op de radio. Hij kan niet anders. Met horten en stoten horen we dat hij een grote fout begaan heeft, waar hij hardhandig door anderen op gewezen is. Hij heeft diep berouw en spijt en biecht zijn misdrijf op.

Lees meer »

Bezoek Pelosi verkleint juist kans op Chinese aanval Taiwan

Geheel tegen het dringende advies van de Amerikaanse president Joe Biden in heeft de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi een bezoek gebracht aan Taiwan. China dreigt met van alles en stelt vooralsnog een grote militaire oefening in het vooruitzicht. Is dit een gevaarlijke gok van Pelosi of het begin van een antwoord op de territoriale claims en strategische ambities van China én Rusland?

Lees meer »