Jodenhaat groeit, overheid gedraagt zich machteloos

Het kabinet gaat zich alvast beraden op extra maatregelen voor 4 en 5 mei. Dat lijkt mij verstandig. Vooral dodenherdenking en de twee minuten stilte op de Dam zouden weleens anders kunnen verlopen dan we gewend zijn. Een voorschot op wat ons mogelijk te wachten staat, heeft u zondag kunnen zien tijdens de opening van het Holocaustmuseum in Amsterdam. Activisten nemen bezit van de publieke ruimte en maken er de dienst uit.

Lees meer »

Blijven hameren op het eigen gelijk

PvdA/GL-fractievoorzitter Frans Timmermans is begonnen aan een nieuwe kruistocht tegen Geert Wilders en de PVV. In de Tweede Kamer noemde hij Wilders een ’bewonderaar van Poetin, die geen directe verantwoordelijkheid mag krijgen voor onze landsverdediging en veiligheid.’

Lees meer »

Demonstreren vóór kernenergie door XR, wordt dat niet eens hoog tijd?

Expres stilstaan op de snelweg om rijbanen te blokkeren is verboden. Volgens artikel 162 van het Wetboek van Strafrecht kunt u voor het opzettelijk versperren van de snelweg een gevangenisstraf van maximaal negen jaar of een boete van 76.000 euro krijgen. De klimaatrebellen van Extinction Rebellion (XR) gaan echter vrijuit. Sterker, de gedooghouding van politie en Openbaar Ministerie (OM) moedigt aan tot herhaling. Eind maart is de A10 opnieuw aan de beurt.

Lees meer »

Streep door verblijfsvergunning bij misdadig gedrag

Het was zaterdagavond niets anders dan een orgie van geweld bij het Opera Zalencentrum in Den Haag. Twee groepen Eritreeërs gingen elkaar én de politie te lijf met stenen, stokken, ijzeren staven, honkbalknuppels en zwaar vuurwerk. Een politieauto, een politiebusje, meerdere personenauto’s en een touringcar gingen in vlammen op. Vier agenten raakten gewond.

Lees meer »

Niet Donald Trump, maar de wanbetalers bedreigen de NAVO

Als zo’n broze verwarde Amerikaanse president als Joe Biden het opneemt tegen Donald Trump, moeten we er alvast maar rekening mee houden dat die laatste opnieuw president van de Verenigde Staten wordt. Hij lijkt er zelf al vanuit te gaan en de NAVO-lidstaten trouwens ook. Trumps dreigement om van de NAVO een no pay no cure alliantie te maken deed de alarmbellen in Europa afgaan. Vooral bij de wanbetalers.

Lees meer »

Wie denken ze wel dat ze zijn? Geachte politici, jullie werken voor ons, ga eens aan de slag!

En weg was NSC-leider Pieter Omtzigt. Een chaotisch einde aan zeven weken praten over een nieuw centrumrechts kabinet. Een uitgelekte verklaring aan zijn partijleden, een haastig appje naar informateur Ronald Plasterk en naar de andere gesprekspartners. Dat het klaar was. En toen een weinig overtuigende toelichting aan de talkshowtafel van Humberto Tan. De manier waarop Omtzigt het hazenpad koos verraadt paniek en de echte reden voor zijn vertrek: de oppositie binnen NSC tegen een kabinet met de PVV.

Lees meer »

Anti-Israël-sfeer heeft Nederland rijp gemaakt voor het relativeren van de Holocaust

Zonder alle ophef waren de lezingen over de Holocaust op de Hogeschool Utrecht (HU) geschrapt of zo aangepast dat de moord op 6 miljoen Joden geschikt zou zijn voor ’een diverse en gebalanceerde dialoog’. De pro-Palestina-activisten die bij de HU hadden aangedrongen op het verwijderen van de Jodenvernietiging uit de collegereeks feliciteerden elkaar op Instagram: ’Een mooie overwinning. Schandalig dat ze überhaupt die collegereeks wilden houden. Er zou een Holocaust-overlevende komen spreken, bizar.’ De anti-Israël-sfeer – gefaciliteerd door capitulaties als deze en gepropageerd door verschillende media – heeft Nederland rijp gemaakt voor het relativeren van de Holocaust. Een kwaadaardige opzet van een historische vergissing.

Lees meer »

Politici die hun opponenten verachten kunnen geen samenleving verbinden

’Een burgeroorlog in Nederland? Die verwacht ik zeker’, aldus de Leidse rechtsfilosoof Andreas Kinneging afgelopen zaterdag bij Jort Kelder op Radio 1. In veel westerse landen zien we de maatschappelijke samenhang verkruimelen onder druk van polarisatie en vijandschap zelfs. En hoewel ik de sombere verwachting van deze hoogleraar niet deel, voelde het toch even onheilspellend.

Lees meer »

VVD moet rechtsaf om relevant te blijven

Er wordt deze week weer gelachen op links. Het gemoed was zwaar na de verkiezingswinst van de PVV, het kolossale verlies van D66 en de buitenspelpositie van PvdA/GL onderweg naar een nieuw kabinet. Maar de Spreidingswet die het in de Eerste Kamer zal redden bracht deze week eindelijk weer wat vreugde in het leven van PVV-vrezende politici.

Lees meer »

Dramatisch afscheid nemen van X is potsierlijk theater

Omroep Kro-Ncrv is deze week gestopt met X. Programma’s en nieuws van de omroep zullen niet meer via het mediaplatform worden gecommuniceerd. Bij de NOS is een vertrek van X ’onderwerp van gesprek’. Als reden voor de aftocht wordt steeds genoemd: de negatieve haatdragende en racistische reacties van veelal anonieme gebruikers. Dat mag aannemelijk klinken, maar er is hier meer aan de hand.

Lees meer »

Geteisem heeft niets te vrezen in lief en naïef Nederland

De speciale ’Taskforce Onze hulpverleners veilig’ lanceerde vorige week nog een voorlichtingscampagne over agressie en geweld tegen hulpverleners. Een aantal videofilmpjes moest duidelijk maken dat er ’echte mensen in een uniform zitten’ en dat ’hulpverleners ervoor iedereen zijn’. Een kansloze boodschap voor degenen aan wie de campagne gericht was: de meedogenloze relschoppers tijdens oud en nieuw.

Lees meer »

Nederland is slechter af zonder koningshuis

Het is in progressieve kring weer mode om te pleiten voor het afschaffen van de constitutionele monarchie. D66-prominent Alexander Pechtold probeerde in maart de republiek het verkiezingsprogramma van zijn partij in te fietsen. Dat mislukte. Maar het congres van PvdA/GL bleek wel in meerderheid voor afschaffing van het koningshuis. Nieuwe argumenten zijn er niet, maar de linkse onderbuik wil af van al het oude en koestert het zelfbedrog dat daar altijd iets beters voor terugkomt.

Lees meer »