Stikstofcrisis: burgeroorlog of verbinden?

De stikstofcrisis heeft alles in zich om ’totaal te ontsporen’, zelfs in de richting van ’een burgeroorlog’. Aldus Gert-Jan Segers, leider van regeringspartij CU, deze week op de radio. Segers is geen onruststoker en zijn uitspraak is bedoeld als waarschuwing voor zowel het kabinet als de boeren: letten we op, dit kan ernstig verkeerd aflopen!

Lees meer »

Franse probleemjeugd voor onze horeca: een onzalig idee

Het idee van minister Karien van Gennip (CDA) om het personeelstekort in de horeca en de glastuinbouw aan te vullen met arbeidsmigranten uit Franse probleemwijken, had van haar niet zo snel afgevoerd hoeven worden. Dat bleek dinsdag uit haar verdediging in de Tweede Kamer. ’Er is geen plan, maar we kunnen iedereen goed gebruiken, ook de Franse jongeren uit de banlieues’, bleef haar boodschap. Het was natuurlijk prijsschieten voor de oppositie – van SP tot PVV – en daar had Van Gennip het helemaal zelf naar gemaakt.

Lees meer »

Wie ongekwetst door het leven wil, heeft in een democratie niets te zoeken

De film The lady in heaven is in Groot-Brittannië door bioscoopketen Cineworld op de dag van de première uit de roulatie gehaald. In gemeenten met een grote moslimbevolking eisten kleine groepen mannen met baarden, soms op luide toon, een einde aan de vertoning. Daaraan is dus vrijwel onmiddellijk toegegeven. ’Om de veiligheid van ons personeel en de klanten te kunnen garanderen’, aldus een verklaring van het bioscoopbedrijf.

Lees meer »

Autistische managers drijven velen tot waanzin

Voor wie het wil zien, zijn er opvallende overeenkomsten tussen de wanprestatie van de Schiphol-directie en de verrichtingen van het vierde kabinet-Rutte. Van beide wordt voortvarend leiderschap verwacht, maar zowel de Schiphol-directie als het kabinet brengt daarvan niets terecht. En beide lijken zich niet bewust van hun eigen falen en de verantwoordelijkheid die zij voor de ontstane chaos dragen. Het autistisch leiderschap drijft velen tot waanzin.

Lees meer »

Te weinig liberale moslims zijn de baasjes de baas

Mijn favoriete kassière draagt sinds een maand een hoofddoek. Haar lange donkere haar zit nu verborgen onder een hidjab, maar haar mooie glimlach is onveranderd. Op een rustig moment in de supermarkt kreeg ik de kans haar een paar vragen te stellen over haar nieuwe uiterlijk.

Lees meer »

Pim Fortuyn en de doodse stilte over de islam

GroenLinks-volksvertegenwoordiger Kauthar Bouchallikht kan de dramaserie over Pim Fortuyn niet aanzien wegens ’traumatische herinneringen’. Wat voor veel mensen en voor de politieke geschiedenis van Nederland een dode Fortuyn is, was voor Bouchallikht een levende Fortuyn: een trauma.

Lees meer »

Migratieplan EU: werkgevers zijn dol op goedkope krachten

Het is een hardnekkige mythe dat arbeidsmigranten in de jaren zestig en zeventig uit Turkije en Marokko naar Nederland zijn gehaald, omdat Nederlanders het laaggeschoolde werk niet meer wilden doen. Er was niks mis met het animo voor het werk, Nederlandse arbeiders wilden er alleen fatsoenlijk voor betaald worden.

Lees meer »

Elon Musk, Twitter en het instinct dat het debat over de vrije meningsuiting ten diepste beroert: hoe snoer ik mijn tegenstanders de mond

Deze maand, op 13 april, had de Brits-Amerikaanse journalist Christopher Hitchens 74 jaar moeten worden. Hij heeft ons een van de mooiste pleidooien voor de vrije meningsuiting nagelaten. Ik heb ’m zo vaak gehoord, dat ik delen ervan uit mijn hoofd ken. Hierbij de kern van zijn betoog voor iedereen die bang is of beweert dat met de overname van Twitter door Elon Musk het einde van Twitter of zelfs van de beschaving nabij is.

Lees meer »

Moreel leiderschap Sigrid Kaag is onhoudbaar

Alleen acteurs mogen zich anders voordoen dan ze zijn. Dat hebben we zo afgesproken. Bij ieder ander ervaren we doen alsof als oplichterij. Kiezers en leden van D66 moeten zich bedrogen voelen. De partij doet zich nadrukkelijk als fatsoenlijk voor, maar het gedrag van haar alfamannetjes vertelt een ander verhaal. Die hypocrisie bedreigt D66 in haar bestaan.

Lees meer »

Journalisten zijn geen dominees

Het ging vrijdag mis op de radio bij BNR tussen RTL-correspondent Olaf Koens en Telegraaf-verslaggever Wierd Duk. Ik ken beide heren persoonlijk en waardeer hun werk. Dus zat ik klaar voor hun inzichten over Rusland en de oorlog in Oekraïne.

Lees meer »

Als regeren vooruitzien is, wordt Nederland dan wel geregeerd?

Het is Nederland toch gelukt om dertien luxe jachten van Russische miljardairs aan de ketting te leggen. Daar was wel een woedende Tweede Kamer en de benoeming van een nationaal coördinator voor nodig. We hebben op tal van onderwerpen al te lang van doen met een regering die uit zichzelf maar moeilijk in beweging komt.

Lees meer »

Eerlijkheid is een schaars goed op het Binnenhof

Als er vandaag landelijke verkiezingen zouden zijn wordt Pieter Omtzigt in één klap de grootste. Maurice de Hond peilt 26 zetels voor het voormalige CDA-Kamerlid. Het is uiteraard ’maar’ een peiling, maar wel een die aangeeft hoe groot de behoefte onder kiezers is om een politicus te willen vertrouwen.

Lees meer »