Met Elon Musk zal Twitter ’ontwoken’ en dat is goed nieuws voor het debat

Gepubliceerd op 3 november 2022 om 16:38

Sinds entrepreneur Elon Musk het socialemediaplatform Twitter afgelopen vrijdag kocht, lijkt er een exodus van gebruikers gaande. De ene na de andere twitteraar verkondigt luidkeels het medium te verlaten wegens een verwachte toestroom van extremistische opvattingen. Voorlopig durft nog niemand de daad bij het woord te voegen en is er nog geen Twitteraccount opgezegd.

 

’Een ramp voor de mensheid’ vindt Volkskrant-columnist Sander Schimmelpenninckde overname door Musk. ’Het is mooi geweest hier. Op naar een beter oord en dat is wat mij betreft Mastodon’, twittert Erik Smit van Follow the Money. Ook voor cabaretière Claudia de Breij en Denk-fractievoorzitter Farid Azarkan is de nieuwe eigenaar de reden om aan te kondigen dat hun overstap van Twitter naar het veelgehoorde alternatief Mastodon aanstaande is.

 

Iedereen is uiteraard geheel vrij om te gaan of te blijven bij welk sociale platform dan ook. Maar enerzijds is er ogenschijnlijk geen tijd te verliezen om in het openbaar consequenties te verbinden aan de weerzin tegen de nieuwe eigenaar van Twitter. En anderzijds is er geen enkele haast om accounts bij deze ’ramp voor de mensheid’ op te heffen.

Complotdenkers

Elon Musk mag dan een klimaatweldoener in elektrische auto’s zijn, Twitter wordt hem niet toevertrouwd door deze en gene. Zij gruwen van zijn voornemen de diversiteit aan opinies op Twitter te vergroten. Het zijn niet de grootste vrienden van de meningsvrijheid die aanstalten maken Twitter te ontvluchten. De aspirant-vluchtelingen noemen het de poort openzetten voor complotdenkers en rechts-extremistische opvattingen. Klachten die zonder Musk ook al jaren de ronde doen over Twitter, maar – toegegeven – het kan altijd erger.

Toch weet Musk dat sociale media zich in de hele wereld aan allerlei wetten en regels moeten houden en dat een platform vol extremisten en gekken een dorpsplein is waar uiteindelijk niemand nog wil zijn. Het zal een klus zijn om de brigades van anonieme trollen buiten de deur te houden, maar Musk lijkt me niet de ondernemer die een feestje van 44 miljard dollar door dit soort types laat verzieken.

’Fascisten’

Claudia de Breij heeft het over ’fascisten’ die haar – al vóór Musk – de hele dag achterna zitten. Anderen klagen over ’de drek’ in ’het riool’ Twitter. Het was blijkbaar allemaal nog geen reden voor vertrek. Terwijl de alternatieven toch al jaren voorhanden waren.

 

Of het Musk lukt om het aantal fascisten voor De Breij omlaag te brengen, is de vraag. Daarop zou je ook kunnen wachten. Maar wat de nieuwe Twitterbaas ten diepste wordt verweten, is dat hij de oude garde moderators op non-actief heeft gesteld. Twitter zal het voortaan moeten doen zonder de onaantastbare en onbereikbare club woke inquisiteurs die veel meer van het platform weerde dan pedofielen, complotactivisten, geweldsoproepen, fascisten en andere extremisten.

Feministen

Zo zijn conservatieve geesten als de Canadese psycholoog Jordan Peterson en commentator Dave Rubin van Twitter verbannen wegens het misgenderen van een acteur. Ook feministen die twitterden dat de erkenning van biologische verschillen essentieel is voor de rechten van vrouwen, bleken de regels voor het gebruik van Twitter overtreden te hebben en verloren voorgoed hun account.

Ook heeft de meningenpolitie van Twitter satirische accounts afgesloten. Zo zou het account van de website The Babylon Bee alleen van het slot worden gehaald door Twitter als de website een satirische tweet zou erkennen als hate speech. Dat wilden de satirici niet omdat het een grap was en geenszins haatdragend bedoeld was. En dus bleef hun account met 1,6 miljoen volgers op slot.

Winst

Met deze nieuwe baas zal Twitter ’ontwoken’. Dat is goed nieuws voor het publieke debat. De kleine groepen activisten, die in naam van sociale rechtvaardigheid de ’verkeerde’ meningen op Twitter wisten buiten te sluiten, zullen met nieuwe regels aanzienlijk minder succes hebben. Dat is winst voor wie weten wil hoe Peterson, Rubin of bepaalde feministen denken over actuele zaken. Het advies voor wie dat niet wil weten: volg deze mensen niet, zet ze op mute of blokkeer ze. Maar laat mij mijn eigen keuzes maken.

Het is wonderlijk dat de woke religie ons elke dag voorhoudt dat diversiteit en inclusie de oplossing voor alles zijn, maar de verscheidenheid aan opinies daar nadrukkelijk buiten houdt. De nieuwe vrijheid op Twitter vraagt nog meer van onze verdraagzaamheid ten opzichte van de andere mening. Wie dat niet kan opbrengen, is vrij om te gaan. Maar met hun theatrale vertrek vergeten sommigen dat hun eigen scheldpartijen en verdachtmakingen even goed jarenlang onderdeel zijn geweest van het ’riool’ waarvoor zij Twitter nu houden.

 

Deze column verscheen op 2 november 2022 in de De Telegraaf

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.