Ook aanhang Baudet kan niet om oorlogsmisdaden Poetin heen

Gepubliceerd op 22 oktober 2022 om 00:08

Voor FvD-leider Thierry Baudet is wat Poetin doet in Oekraïne ’het meest hoopvolle dat hij in zijn leven heeft meegemaakt’. Daar horen ook de raketbombardementen van de afgelopen dagen bij. Baudets enthousiasme voor de brutale inval en de verwoesting van levens, huizen en hele steden kan ook de partijleden en zijn laatste kiezers niet ontgaan.

 

De VN schatten dat de oorlog in Oekraïne tot nu toe minstens zesduizend burgers het leven heeft gekost. Volgens de Oekraïense kant zijn er tienduizend eigen militairen gesneuveld; de Amerikanen gaan uit van zeker twintigduizend omgekomen Russische soldaten. Hele woonwijken zijn kapotgeschoten en negen miljoen Oekraïners zijn op de vlucht. ’Het is het allemaal waard zolang Poetin wint’, oordeelt FvD-leider Thierry Baudet even cynisch en achteloos als gemeend.

 

Baudet vindt de man die op rooftocht gaat in een buurland, politieke tegenstanders vergiftigt of voor jaren opsluit in de goelag, die de taal dicteert voor wat een vuile oorlog is, die een samenleving injecteert met leugens, jonge mannen in de bloei van hun leven als soldaten – met die leugens op zak – de dood in stuurt, die man vindt Baudet een held, een redder en vermoedelijk een voorbeeld.

We zijn langzaam gewend geraakt aan een hele reeks extremistische uitspraken van de fractie van Forum voor Democratie. ’De coronapandemie is een leugen’, ’er komen tribunalen’ voor wie de pandemie bestreden heeft, ’ministers zijn landverraders en sukkels’ en nu is Poetin – die overigens als de dood is voor het coronavirus – zijn grote held.

NAVO

Baudet is volstrekt open over zijn bewondering voor de Russische president. Lang leve de vrijheid van meningsuiting! In een interviewdat afgelopen zondag op YouTube verscheen, zegt Baudet: „Ik ben blij met deze oorlog in Oekraïne. Eindelijk is er een front tegen de globalisten. Ik hoop dat Rusland zal winnen. Ik vind het fantastisch dat iemand als Poetin bestaat. Het beste zou zijn als de NAVO uit elkaar valt, samen met de Europese Unie en het Amerikaanse imperium.”

Deze hoop op een einde van de NAVO en het voornemen om de militaire alliantie te verlaten werd door Baudet in 2020 nog haspelend ontkend in een documentaire van Zembla over zijn binding met Poetins Rusland. In appjes richting onder meer toenmalig partijgenoot Henk Otten opperde hij een vertrek uit de NAVO. Baudet deed dat tegenover Zembla nog af als een ’gedachte-experiment’, maar inmiddels is het openlijk de koers van de partij.

 

Baudet ziet de NAVO nu als aanstichter van de Russische inval in Oekraïne, maar zijn aversie tegen het bondgenootschap en de wens de NAVO te verlaten, zijn al van jaren terug.

Complot

Het (geo-)politieke denken van Baudet staat vrijwel geheel in het teken van een vermeend complot van internationale kapitalisten onder leiding van de Verenigde Staten. Zij zijn uit op wereldheerschappij middels oorlog en een digitaal controlesysteem. Jaarlijks ontmoeten de globalisten elkaar voor het oog van de wereld tijdens het World Economic Forum in Davos, Zwitserland. In de strijd tegen deze samenzweerders is alles geoorloofd en Oekraïne is het front waar Poetin de globalisten een halt toeroept. Zo redeneren Baudet en zijn partij.

FvD-Europarlementariër Marcel de Graaff omschrijft Amerika deze week als ’een marionet van een satanische elite, die middels een communistische dictatuur burgers digitaal probeert te controleren’. Om dat te voorkomen ’moeten de VS, de EU en de NAVO verliezen. Hup Poetin’, aldus De Graaff op Twitter.

Marxisten

Het is grappig dat een club die zichzelf rechts-conservatief noemt, op zijn standpunten over de VS, de NAVO, kapitalisme en een autoritair alternatief in Rusland zo gemakkelijk aansluiting vindt bij de oude en nieuwe garde marxisten.

De Amsterdamse oud-hoogleraar Kees van der Pijl heb ik als student politicologie leren kennen als een doorgewinterde communist wiens colleges zonder uitzondering draaiden om de strijd tegen het kapitalisme en de Verenigde Staten. Van der Pijl en Baudet vinden elkaar in tal van complottheorieën, waaronder de overtuiging dat de terreurdaden van 9/11 een Amerikaans-Israëlische samenzwering waren. De communist Van der Pijl verscheen afgelopen augustus als gastspreker op een bijeenkomst waar ook het gedachtegoed van Forum voor Democratie in ruime mate aanwezig was.

Vrienden

De nieuwe garde marxisten stemt in de Tweede Kamer mee met een motie van Forum, waarin het opblazen van de Nord Stream-pijpleidingen in de schoenen van de Verenigde Staten wordt geschoven. De vijanden van mijn vijanden zijn mijn vrienden.

De oude vrienden van Baudet hebben hem al lang de rug toegekeerd. Zelfs steun en toeverlaat Theo Hiddema en senator van het eerste uur Paul Frentrop konden de onvoorwaardelijke liefde van Baudet voor Poetin en zijn oorlogsmisdaden niet langer naar zichzelf verantwoorden. Wat er ooit aan consistente politieke denkbeelden bij Forum voor Democratie aanwezig was, is geofferd aan het heilsdenken over een dictator, paranoia en andere waanbeelden.

Zelfs zijn pleidooi voor de natiestaat (dat nationale soevereiniteit een democratische noodzaak is) blijkt voor Baudet een gelegenheidsargument. Startpunt van de oorlog voor Poetin was dat zelfbeschikking voor Oekraïne niet bestaat. Voor Baudet behoort dat tot het meest hoopvolle dat hij in zijn leven heeft gehoord. Ik gun de aanhang van Baudet en zijn partij (wat er nog van over is) een grondig gewetensonderzoek.

 

Deze column verscheen op 12 oktober 2022 in De Telegraaf

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.