Kaag is niet het probleem van D66, maar de pretenties van de partij

Hoewel ik van goede manieren houd, ben ik niet vrij van onfatsoenlijk gedrag. Zoals die keer in het verkeer, in mijn auto over een zebrapad, waar het voetgangerslicht op groen stond. Dat laatste had ik in mijn veel te grote haast niet in de gaten, maar werd mij toegeschreeuwd door een van de voetgangers. Onversneden huftergedrag, al zeg ik het zelf. Het is alweer jaren geleden, maar ik voel opnieuw het schaamrood op m’n kaken.

Lees meer »

Genderneutrale droomwereld D66 negeert elementaire biologie

Feministe Lydia Daniel voelt zich in haar gevecht voor vrouwenrechten bedrogen door D66 en koos op het partijcongres de toespraak van partijleider Sigrid Kaag als moment om de links-liberalen dat ongevraagd onder de neus te wrijven. In haar korte statement zaten een paar waarheden als een koe waarvan D66 niet is gediend.

Lees meer »

Laten we onverschillige politici tot de orde roepen met een correctief referendum

Het was dinsdag Europadag en ik moest opzoeken wat het precies betekende. Zeker toen politici zich op Twitter zich zo blijmoedig toonden met de Europese vlag en mij van harte feliciteerden met ’Europa’, waarmee zij de Europese Unie bedoelen. Hun vrolijke gezichten waren moeilijk te rijmen met de dramatische uitkomst van een nieuw onderzoek op dezelfde dag. Volgens het CBSheeft nog maar een kwart van de Nederlanders vertrouwen in de landelijke politiek.

Lees meer »

Als omroepen beter luisteren, is Ongehoord Nederland overbodig

Mocht Ongehoord Nederland (ON) binnenkort van het scherm verdwijnen, dan zal ik deze omroep geen seconde missen. Het ’Zwarte Pietenjournaal’ was humorloos, slecht en rancuneus, de commentaren in ’Ongehoord Nieuws’ zijn voorspelbaar en niet zelden onbewezen complotten, en de gesproken column van voorzitter Arnold Karsksens doet pijn aan alle zintuigen. Dat de omroep nu zijn vergunning dreigt kwijt te raken, is uniek voor het Nederlandse omroepbestel en verdient een bredere context dan alleen de omroepregels die ON heeft overtreden.

Lees meer »

Regeren met het verstand op nul

De klimaatdoelen ten spijt is in Duitsland sinds zaterdag alle CO2-vrije kernenergie vervangen door kolen en bruinkool. Biomassa zorgt voor ontbossing en een hoge CO2-uitstoot (houtverbranding), maar eurocommissaris Frans Timmermans blijft biomassa als duurzame energie aanbevelen. De seinen voor een nieuwe asielcrisis staan al maanden op rood, maar het begrenzen van de toestroom blijft voor het kabinet onbespreekbaar. Hoe hebben we de rede en de logica ingeruild voor zulke dwazen aan het roer?

Lees meer »

Staatssecretaris Uslu en de Raad voor Cultuur chanteren vrije kunstenaars

Orkesten, musea en kunstenaars kunnen straks alleen nog subsidie krijgen als zij voldoen aan de strengste normering inzake diversiteit en inclusie. Na een aantal jaren menig gezelschap en beeldend kunstenaar door de vingers te hebben gezien, is het de staatssecretaris van Cultuur Gunay Uslu (D66) nu menens: het is buigen of barsten. Dit is een frontale aanval op de artistieke vrijheid.

Lees meer »

Oxfam spendeert uw giften aan een cultuuroorlog

De internationale ontwikkelingsorganisatie Oxfam zegt een nieuw wapen te hebben in de strijd tegen armoede en honger in de wereld. Het strijdmiddel is taal. Oxfam schrijft dat de huidige taal ’machtsstructuren ondersteunt die het lijden van mensen in de wereld in stand wensen te houden’. Met nieuwe taal kunnen die machtsstructuren worden afgebroken, zegt Oxfam. Een toverformule om nader te bekijken.

Lees meer »

Mijn jeugdheld Wim de Bie

Het moet een afstand van vier meter zijn geweest. Dichter bij mijn jeugdheld Wim de Bie ben ik niet geweest. Het was tien jaar geleden op een fototentoonstelling over bekende Hagenaars en Hagenezen. Ik wist dat De Bie geportretteerd was en de kans dat ik hem daar tegen het lijf zou lopen, zorgde bij mij op voorhand voor lichte paniek. Maar niet gaan, was geen optie.

Lees meer »

Zelfgenoegzame elite veroorzaakt opnieuw grote kiezersrevolte

De overwinning van BBB bij de Provinciale Statenverkiezingen is de derde grote kiezersrevolte in Nederland deze eeuw. Het politieke establishment schiet blijkbaar bij herhaling op belangrijke momenten tekort en het electoraat rekent af. Zo’n afstraffing vormde voorheen voor de gevestigde politiek geen aanleiding tot zelfreflectie of het aantrekken van het boetekleed. Vandaar de herhaling.

Lees meer »