Ursula von der Leyen moet opstappen

Gepubliceerd op 19 maart 2022 om 14:12

De schrik zit er goed in sinds de grootste kernmacht ter wereld een oorlog is begonnen in Europa. Vooral omdat niemand weet wanneer en waar die oorlog ophoudt. Het kost moeite de werkelijkheid bij te benen. Maar we komen ook van ver. Het is een zegen dat de Amerikanen al die jaren in de buurt zijn gebleven.

 

Bij zijn bezoek aan de marinebasis in Den Helder schrok de nieuwe staatssecretaris van Defensie Christophe van der Maat zich rot, zo lazen we dinsdag in deze krant. Er is aan alles een gebrek: aan materieel, munitie en manschappen, zo kreeg Van der Maat te horen. Jarenlang is er door zijn eigen VVD bezuinigd op Defensie. Door ministers als Voorhoeve, De Grave, Korthals, Kamp, Hennis, Dijkhoff en Rutte. Een kaalslag die de Nederlandse marine weerloos heeft gemaakt.

’Als wij naar de Zwarte Zee gaan, zijn we kansloos tegenover de Russen’, aldus een bemanningslid van de nieuwste aanwinst van de marine, de Zr. Ms. Karel Doorman. ’Zij hebben raketten die te snel en te slim zijn voor ons zelfverdedigingssysteem’, aldus de marineman. Maar ook dichter bij huis is het een gelopen race tegen de Russen. In de Noordzee varen geregeld Russische onderzeeërs die sneller en slimmer zijn dan alles wat de Nederlandse marine ter beschikking heeft.

Onnozelheid

Dat NAVO-lidstaten als Nederland hun krijgsmacht hebben verwaarloosd, was geen geheim. Zeker niet voor het Kremlin. Maar in deze oorlogscrisis wordt ook duidelijk hoe gammel en onvoorbereid het politieke leiderschap in Europa is. Met uitzondering van de Franse president Emmanuel Macron.

Toppunt van onnozelheid was zonder meer de openlijke belofte van de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen aan Oekraïne om (op termijn) lid te worden van de Europese Unie. Een gevaarlijke en totaal onnodige provocatie richting het Kremlin.

Als Poetin de invasie ergens om begonnen is, dan is het om te voorkomen dat Oekraïne lid zal worden van de EU en de NAVO. De toezegging van Von der Leyen en de aanvraag van de Oekraïense president Volodimir Zelenski die daar onmiddellijk op volgde, betekenen voor Poetin uiteraard een extra motivatie om zijn veroveringsplan met alle geweld te voltooien. Op het slagveld levert het de Oekraïners niets op, behalve een nog beter gemotiveerde Poetin.

Amateurisme

Nog veel gevaarlijker was dat Von der Leyen haar belofte deed kort nadat Poetin de wereld had verteld dat hij zijn kernwapens voor het Westen op scherp heeft staan. Nog los van het feit dat Von der Leyen helemaal niets te zeggen heeft over het toelaten van nieuwe lidstaten (dat is aan de lidstaten zelf), speelt zij met de levens van 500 miljoen Europeanen. De Russen nog niet meegeteld.

Een zinloze actie dus, gedreven door hoogmoed of domheid, maar mogelijk door allebei. Ik geef toe dat een oorlogscrisis een lastige tijd is om de voorzitter van de Europese Commissie te vervangen, maar gelet op de ongelukken die dit amateurisme nog met zich mee kan brengen, zou ik haar ontslag – in naam van onze veiligheid – subiet in gang zetten.

Een zelfde amateuristisch houding zagen we deze week bij onze eigen minister van Defensie Kajsa Ollongren. Op Twitter geeft zij haar eigen ministerie, inclusief zichzelf, een pluim voor een snelle levering aan het Oekraïense leger van onder meer vijftig antitankwapens, vierhonderd raketten, tweehonderd Stinger-luchtdoelraketten en tienduizenden stuks munitie. Met foto’s van het wapentuig erbij en de tekst ’Gisteren aangekondigd, vandaag take-off’ inclusiefeen spierballen-emoji.

Mesjokke

Waarom doet Ollongren dit? Waarschijnlijk om te laten zien hoe actief het kabinet is. Misplaatste quasi-transparantie die bij meerdere bewindslieden in de mode lijkt. Vermoedelijk op initiatief van hun voorlichters, die verzonnen hebben dat bewindslieden met propagandafilmpjes op sociale media burgers overtuigen van hun dienstbaarheid.

Ergerlijk genoeg onder normale omstandigheden, maar mesjokke van een minister van Defensie in oorlogstijd. Nederland geeft Poetin op een presenteerblaadje het militair materieel waartegen zijn manschappen moeten vechten en Ollongren overhandigt hem onnadenkend het argument dat Nederland middels wapenleveranties betrokken is bij een oorlog tegen hem.

We zien meer Europese landen bekendmaken wat ze aan militaire materieel verschepen naar Oekraïne. Waar is dat goed voor? Amerika en Turkije leveren ook aan Oekraïne, maar zetten dat niet met foto’s en al op Twitter. Waarom kunnen de amateurs in Europa dat niet achterwege laten? Straks gaan ze nog bekendmaken waar de NAVO in Europa z’n kernwapens heeft opgeslagen.

Europees leger

Je moet er niet aan denken dat er met deze mentaliteit de afgelopen jaren een Europees leger zou zijn opgetuigd, dat nu op eigen houtje een antwoord had moeten vinden op de oorlogszucht uit Moskou. Het gebrek aan urgentie en werkelijkheidsbesef, de verkeerde prioriteiten, de zuinigheid, de verdeeldheid en de domme provocaties van Europese politici waren zonder de bescherming van de Verenigde Staten al lang aanleiding voor Poetin geweest om aan zijn herindeling van Europa te beginnen.

Zoals de Russische schaakgrootmeester Garry Kasparov Europa vaker waarschuwt: ’Dictators vragen niet waarom, maar waarom niet?’ De enige legers waarvoor Poetin respect heeft, zijn de Amerikaanse en Chinese krijgsmacht. Genoeg eurofiele politici die blijven roepen om een Europees leger. Maar die ambitie is het grootste gevaar dat je over Europa kunt afroepen.

De Europese lidstaten van de NAVO zullen tot het besef moeten geraken, dat het zonder Amerika nooit lukt om de autocratische kernmachten Rusland en China van het lijf te houden.

Er zal grootschalig geïnvesteerd moeten worden in de verdedigingsalliantie met de Verenigde Staten. De NAVO behoeft de komende twintig jaar in elke landsbegroting topprioriteit. En we zullen nooit meer een Amerikaanse president een reden mogen geven om te beweren dat Amerikaanse belastingbetalers moeten opdraaien voor de vrede en veiligheid van de onnozele vrienden, de moraalridders en de amateurs in Europa.

 

Deze column verscheen op 2 maart 2022 in De Telegraaf

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.