Nederland is het redeloze geweld zat

Gepubliceerd op 2 februari 2021 om 15:07

De avond begon dreigend, maar ging over in de rustigste avondklok sinds zijn introductie afgelopen zaterdag. Ik wil niet te hard op de zaken vooruitlopen, maar er is sinds gisteravond reden voor enig optimisme. Mocht de orgie van geweld over z’n hoogtepunt heen zijn, dan hebben we dat te danken aan een vastberaden politie en de collectieve afkeer van het geteisem.

Op Twitter zagen we dinsdagavond nog beelden van een druk kruispunt in de Haagse Schilderswijk. Er stopt een zwarte Audi, de achterklep gaat open en er wordt een kloofbijl uitgedeeld. De ramen het dichtst in de buurt zijn als eerste de klos. In Amsterdam-Osdorp zijn er korte tijd rellen en hetzelfde geldt voor Rotterdam en Hilversum. Maar van massale plunderingen en grootschalig geweld is deze keer geen sprake.

Het lijkt erop dat de relschoppers - van Urk tot Maastricht - in de gaten krijgen dat ze toch te maken hebben met een overheid die vastberaden is de openbare orde te handhaven. Het duurde even, maar de mobiele eenheid verovert de straat terug en ’stillen’ arresteren geweldplegers met tientallen tegelijk. En zij die weten te ontsnappen zien zichzelf al na een paar dagen terug op foto’s in het tv-programma Opsporing verzocht en online. „Ze komen er niet mee weg”, zei Willem Woelders van de Nationale Politie. Het is precies wat het gedeukte vertrouwen in de rechtsstaat nodig heeft.

Het Openbaar Ministerie laat er ook geen gras over groeien. De baas van het OM zei bij Nieuwsuur dat hij geen medelijden kent voor relschoppers en plunderaars. Snelrecht en hoge straffen zullen hun weg naar de verdachten vinden. En terwijl D66 in Amsterdam nog maar eens een grijsgedraaide plaat opzette - dat de bron van het geweld verveling, werkloosheid en een gebrek aan kansen is (ja, ook voor de eigenaar van die Audi in de Schilderswijk) - sprak in Rotterdam de burgemeester de reljeugd en hun ouders aan op de hun verantwoordelijkheid en de consequenties van hun gedrag. Zo doe je dat.

In de politieke arena deed Jesse Klaver een poging de rellen bij Geert Wilders in de schoenen te schuiven. Alsof Wilders met zijn afkeer van de avondklok opeens de geestelijk vader van Marokkaanse reljeugd was geworden. De premier wist wel de juiste woorden te vinden en zag wat de rest van Nederland al dagen zag: dit is crimineel geweld.

De beelden van de plunderingen en rellen laten niemand onberoerd. Middenstanders in tranen tussen hun kapot geslagen inboedel, voor zover nog aanwezig. De collectieve woede hierover uit zich onder meer in burgers die zich melden om de politie te assisteren. Dat leidde gisteren ook tot een groep zwart geklede MVV-supporters zingend door de straten van Maastricht. Het bezorgde mij de rillingen over de rug. De associatie met knokploegen uit een fout verleden was onontkoombaar. Het filmpje leidt op Twitter even tot paniek.

Maar de politie is ook tegen deze burgers duidelijk: assistentie is okay, maar het geweldsmonopolie ligt bij de overheid en om 21.00 uur moet iedereen binnen zijn. De burgemeester van Alkmaar, Emile Roemer (SP), is zelfs ’buitengewoon positief’ over de nieuwe samenwerking met de supporters van voetbalclub AZ.

En ook in de Amsterdamse Bijlmer bieden burgers assistentie aan. Ik zag ouders buiten op de uitkijk staan om hun zonen tot de orde te kunnen roepen. Nederland is het redeloze geweld wel heel erg zat en het is bemoedigend dat burgers hun buurt in bescherming nemen.

De collectieve woede over het geweld resulteert ook in een daad van grote solidariteit. Een crowdfund door weblog GeenStijl levert in een etmaal 100.000 euro op voor een kleine zelfstandige met een zaak waarvan het reltuig niets heeft heel gelaten.

Zoals politie en justitie geen twijfel laten bestaan dat het hen menens is, zo maakt nu ook de samenleving de plunderaars en relschoppers duidelijk dat dit geweld niet wordt getolereerd. Dat lijkt mij een ongekend krachtig signaal.

 

Deze column verscheen op 27 januari 2021 2021 in De Telegraaf

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.