Wilders en Baudet blokkeren een rechts kabinet

Gepubliceerd op 28 februari 2021 om 23:11

Wie de peilingen volgt, ziet al maanden hetzelfde: dat wordt in maart opnieuw een ruk naar rechts. Gezamenlijk scoren VVD, CDA, PVV, FvD en JA21 iets meer dan tachtig zetels. Dat zijn er op rechts acht meer dan vier jaar geleden. Op links komen PvdA, GroenLinks, SP, D66 en de Partij voor de Dieren uit op zo’n vijftig zetels, tien minder dan bij de vorige verkiezingen. Nederland verdient electoraal een rechts kabinet, maar het zal er niet van komen.

De politieke begrippen links en rechts zijn de laatste jaren uiteraard niet helemaal hetzelfde gebleven. Maar de klassieke tegenstellingen zijn er nog steeds: een meer of minder ambitieuze overheid, meer of minder vertrouwen in de vrije markt, meer of minder financiële steun voor sociaal zwakkeren en meer of minder nivelleren.

Op links zien we daarbij andere en radicalere stappen ten aanzien van klimaatbeleid en omhelzen de partijen – op de SP na – de ideologie van de identiteitspolitiek. Daarbij worden mensen op basis van huidskleur, gender en culturele achtergrond als groep een achterstandspositie aangepraat, met daarbij de belofte dat politici hen te hulp zullen schieten.

Aan de rechterkant vinden we meer kiezers die menen dat Nederland voldoende kansen biedt aan iedereen en dat hard werken uiteindelijk meer oplevert dan een slachtofferrol. Ook typisch voor de rechterkant is de behoefte aan een strenger asiel- en integratiebeleid, dat oog heeft voor de opvangcapaciteit van de samenleving en voor de sociale problemen die grootschalige immigratie ook met zich heeft meegebracht.

Het is aan de talkshowtafels niet af te zien, maar de meer behoudende rechterkant van Nederland is in omvang aanzienlijk groter dan de linkerkant. Toch is samenwerking op rechts nog veel verder weg dan de mislukte poging van Jesse Klaver om iets van een vuist op links te maken. Op papier kunnen VVD, CDA, PVV, FvD en JA21 gezamenlijke doelen nastreven, zoals op het gebied van lastenverlichting, asielbeleid, energietransitie, criminaliteitsbestrijding en begrenzing van een al te opdringerig ’Brussel’. Maar hardnekkig extremisme bij PVV en Forum zetten daar in de praktijk een streep door.

De PVV wil een verbod op moskeeën, islamitische scholen en de Koran. Hoofddoekjes moeten volgens de partij af in overheidsgebouwen, inclusief het parlement. Mensen met een dubbel paspoort verliezen hun kiesrecht en mogen geen burgemeester of voorzitter van de Tweede Kamer worden. Dat daar Marokkaanse Nederlanders bij zitten, die 100 procent voor Nederland willen kiezen maar daarin gedwarsboomd worden door de Marokkaanse koning, is niet de zorg van Geert Wilders. Zo zei hij in WNL op zondag.

Er zijn bezwaren van loyaliteit te bedenken tegen een dubbele nationaliteit van mensen met politieke functies. Zoals een minister of nota bene een minister-president met twee paspoorten. De PVV zou in een kabinet meer vaart kunnen geven aan de onderhandelingen met Marokko, om de Marokkaanse Nederlanders die dat willen nu eens los te laten. Maar in plaats daarvan gooit Wilders burgemeesters als Aboutaleb en Marcouch en Kamervoorzitter Arib met het badwater weg.

En ook de extremistische kanten van de islam maak je niet onschadelijk door het hele geloof dan maar te verbieden en de gelovigen het land uit te pesten. Hier schuift de PVV grondrechten terzijde en toont het een onverschilligheid naar moslims en de samenleving als geheel, die onverenigbaar is met welke regeringsverantwoordelijkheid dan ook. Wil je nog meer parallelle samenlevingen, volg dan de instructies van de PVV. Geen wonder dat die partij afvalt als coalitiekandidaat.

En dat geldt ook voor Forum voor Democratie. Wat ooit de grote belofte op rechts was, heeft partijleider Thierry Baudet vakkundig afgebroken met boreale vergezichten, ruzie en bruin omrande borrelpraat in appgroepen en op verkiezingscampagne. De geloofwaardigheid van de roep om regeringsdeelname door Wilders en Baudet slaat stuk op hun extremisme. Partijen die het uiterste eisen, blijven in Nederland achter met lege handen. Zo kunnen zij voor hun kiezers uiteindelijk ook niets betekenen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.