Hulporganisaties willen feitelijk een eenzijdige ontwapening van Israël

Gepubliceerd op 16 januari 2024 om 23:09

Terwijl Israëlische militairen in Gaza een uiterst gecompliceerde oorlog voeren tegen terreurorganisatie Hamas, proberen vier maatschappelijke organisaties via de Nederlandse rechter Israël belangrijk militair materieel te onthouden.

Oxfam Novib, PAX, The Rights Forum en Amnesty International willen de facto een wapenembargo tegen Israël en een publiekelijke veroordeling van Israël door het kabinet afdwingen. Geen woord over het lot van de 242 Israëlische gijzelaars en niets over de verschansing van Hamas tussen burgers en patiënten in en onder de ziekenhuizen in Gaza.

 

De tijd dat Oxfam Novib een ontwikkelingsorganisatie was, ligt ver achter ons. Het verbeteren van het bestaan van mensen in ontwikkelingslanden heeft plaats gemaakt voor de grote gemeenplaats van ’een wereldwijde strijd voor duurzaamheid, gelijkheid, veiligheid en inclusie’.

Sinterklaasintocht

Amnesty International heeft de laatste jaren eveneens het werkterrein uitgebreid. Volgens Amnesty worden ook in het vrije en democratische Westen de mensenrechten met voeten getreden. En dus moeten de politieke gevangenen in de kerkers van wrede dictaturen de inspanningen van Amnesty delen met de strijd om te demonstreren bij een sinterklaasintocht in Nederland en het gevecht om een betere genderwetgeving in Finland.

Vredesorganisatie PAX is sinds 2014 een fusie tussen Pax Christi en het Interkerkelijk Vredesberaad (IKV) en het Rights Forum is in 2009 opgericht uit afkeer tegen Israël. Dat deze organisaties een begin willen maken met het eenzijdig ontwapenen van Israël, wekt geen verbazing. De anti-Israëlstemming op straat, online en in kranten als NRC en de Volkskrant smaakt naar meer.

Memo

De gang naar de rechter is mede ingegeven door een vertrouwelijk oordeel van een defensieattaché op de Nederlandse ambassade in Tel Aviv, waaruit NRC deze week citeert. Volgens NRC is de ambassademedewerker van mening dat Israël ’onevenredig geweld gebruikt’ en ’internationale verdragen en oorlogswetten schendt’. De vier ngo’s stellen dat Nederland – door het leveren van onderdelen voor het F-35-gevechtsvliegtuig – medeverantwoordelijk is voor ’schendingen van het oorlogsrecht’.

Dat iemand op de ambassade het memo aan NRC heeft doorgespeeld, is zeer opmerkelijk. Minister Kajsa Ollongren van Defensie noemt het onacceptabel en zegt dat er ’selectief geciteerd’ is uit het memo en dat het stuk in NRC ’geen faire weergave’ van het memo geeft. Ambtenaren van de Nederlandse overheid hebben eerder de openbaarheid gekozen om zich te verzetten tegen de steun van het demissionaire kabinet aan Israël. Ook zij stellen dat die steun Nederland ’medeplichtig maakt aan de humanitaire catastrofe in Gaza’.

Ambitie

Inmiddels is die visie ook doorgedrongen tot de Tweede Kamer. De fracties van D66, PvdA/GL en de SP willen dat Nederland onmiddellijk stopt met de levering van F-35-reserveonderdelen aan Israël. Ons land is een belangrijk doorvoerland binnen het internationale F-35-programma. Op vliegbasis Woensdrecht bevindt zich een groot logistiek centrum, waar partnerlanden zoals Israël onderdelen kunnen bestellen. De F-35 is een onderhoudsgevoelig vliegtuig en zonder reserveonderdelen blijven steeds meer toestellen aan de grond.

Dit zal de Israëlische defensie schaden en dat is precies waar de ngo’s en de politici van de drie genoemde partijen Israël willen hebben. De ambitie is vanuit Nederland invloed genereren op hoe Israël de oorlog tegen Hamas voert, inclusief een stok achter de deur om een staakt-het-vuren af te dwingen.

Bloedhonden

Het gênante van deze houding is de grote afstand tot het slagveld en tot de militaire werkelijkheid waarin de staat Israël zich sinds de oprichting bevindt. De F-35-gevechtsvliegtuigen en de rest van de Israëlische defensie zijn niet alleen nodig voor de uiterst ingewikkelde oorlog tegen Hamas, maar ook om de bloedhonden van Hezbollah en het regime in Syrië in het noorden, Iran in het oosten en de Houthi-rebellen in Jemen in het zuiden van het lijf te houden.

Hebben Michiel Servaes (Oxfam Novib), Dagmar Oudshoorn (Amnesty), Martje van Nes (PAX) en de politici van D66, PvdA/GL en de SP zich ooit afgevraagd waarom Israël – qua oppervlakte de helft van Nederland – 300.000 reservisten kan oproepen? Zonder militaire voorsprong was Israël allang verdwenen.

Naïef

De laatste keer dat Nederland zelf aangewezen was op het verdedigen van zijn grondgebied, was van 10 tot 15 mei 1940. De Nederlandse regering nam de gok dat ons land, net als in de vorige oorlog, neutraal zou kunnen blijven. Uiteraard een zeldzaam naïeve houding met een hoge prijs. En zelfs na die ervaring verslapte de ambitie tot zelfverdediging in de loop der jaren onder de atoomparaplu van de Verenigde Staten.

In de jaren tachtig groeide de roep om eenzijdig te ontwapenen. De laatste 35 jaar betaalt Nederland structureel te weinig aan het NAVO-bondgenootschap en laat het de andere lidstaten opdraaien voor zijn eigen veiligheid. Dat is een mentaliteit waarmee je hooguit naar een Nederlandse rechter kunt om Israël te veroordelen.

 

De column verscheen op 15 november 2023 in De Telegraaf

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.