Echte klimaatactivisten kiezen voor kernenergie

Gepubliceerd op 21 maart 2023 om 14:25

Het regeerakkoord is het enige dat de coalitiepartijen nog bindt en GL-leider Jesse Klaver wil dat het kabinet de lang bevochten deal openbreekt. Omwille van het klimaat. Samen met de PvdA eist GL meer klimaatambitie van het kabinet. Zo niet, dan kan de coalitie fluiten naar de linkse gedoogsteun in de Eerste Kamer. In verkiezingstijd is het alles of niets, ook voor het klimaat.

Maar wat zijn die klimaatambities van GL waaraan het kabinet moet voldoen? Samen met de activisten van Extinction Rebellion weet GL vooral wat het niet wil en dat is het opstoken van fossiele brandstoffen. Het verbranden van kolen, olie en gas zorgt voor opwarming van de aarde met alle dramatische gevolgen voor mens en natuur. Dus daarmee moeten we een keer stoppen. En vaart in dat proces is geboden.

Het gekke is dat GL zelf het tempo van de energietransitie traineert door wind en zon als het alternatief voor fossiele brandstoffen te blijven promoten. Zonnepanelen en windmolens zijn een duurzame aanvulling op het energieaanbod, maar u zult niet op de wind en de zon willen wachten met het opladen van uw elektrische auto. Laat staan dat we het functioneren van ziekenhuizen, treinen en stoplichten willen overlaten aan het weer.

Groene waterstof

Er is geen moderne samenleving die zonder regelbare energie kan. Als we de klimaatplannen van GL lezen, zien we dat de partij feitelijk een samenleving bepleit zonder regelbare energie. Dus geen fossiele brandstof, geen kernenergie en inmiddels ook geen biomassa meer. Alle zegen moet komen van meer windturbines en meer zonnepanelen. Voor het probleem dat energie uit wind en zon niet kan worden opgeslagen voor later gebruik, hoopt GL op elektrolyse, oftewel groene waterstof.

Groene waterstof stemt inderdaad hoopvol, maar staat nog in de kinderschoenen. Het tempo waarmee GL en de andere klimaatactivisten ons land willen ontdoen van regelbare energie, is niet bij te benen door de ontwikkeling van groene waterstof. De energietransitie is geen proces van communicerende vaten. Regelbare energiebronnen zijn niet automatisch vervangbaar door duurzame bronnen.

Duitsland

Hoe dramatisch het klimaatactivisme in de politiek kan uitpakken, zien we in Duitsland. Geen ander land in de wereld heeft zo veel geld geïnvesteerd in verduurzaming van zijn energievoorziening. De kosten van de energierevolutie, die bondskanselier Angela Merkel in 2011 in gang zette, zullen volgens een analyse van persbureau Bloomberg de komende acht jaar oplopen tot een biljoen euro.

Ondanks alle windmolenparken en zonneweides die er zijn gebouwd – en die nog tot de ambities van de rood-groene coalitie behoren – blijft Duitsland voor dat geld de grootste CO2-vervuiler van Europa. De belangrijkste oorzaken daarvoor zijn de onbetrouwbaarheid van zon en wind en de sluiting van alle Duitse kerncentrales.

Niet-regelbare zonne- en windenergie hebben altijd regelbare energiebronnen (fossiel, kernenergie, biomassa) nodig voor de perioden dat er onvoldoende wind of zon is. Precies om die reden zijn de kerncentrales die de Duitse regering heeft gesloten, grotendeels vervangen door centrales waar kolen, gas, biomassa en bruinkool worden opgestookt. Tel uit je winst!

Paniekvoetbal

Groene politici en klimaatactivisten beweren fossiele energiebronnen in hoog tempo uit te faseren zonder een duidelijk pad voor hun vervanging. Dat is onverantwoordelijk paniekvoetbal. Jesse Klaver hoopt op extra zetels door kiezers grootse angstvisioenen aan te praten. Bruikbare alternatieven blijven achterwege.

Maar er wordt in Europa ook praktisch en productief klimaatbeleid gevoerd. Vorige week kondigde Frankrijk een nucleaire samenwerking met twaalf andere EU-lidstaten aan. Het gaat deze alliantie om kennisuitwisseling en samenwerking op het gebied van kernenergie.

Gelet op de CO2-reductie die nodig is en de toekomst van nieuwe generaties, is de ideologische strijd van groene en rode politici tegen kernenergie een verloren zaak. De linkse Amerikaanse politica en activiste Alexandria Ocasio-Cortez verklaarde al eerder dat volgens haar kernenergie een CO2-vrij alternatief voor fossiele brandstoffen is.

Oorvijg

En de Zweedse Greta Thunberg verklaarde in oktober de Duitse regering voor gek om de laatste kerncentrales te sluiten en in te ruilen voor centrales die steenkool en bruinkool verbranden. De oorvijg van Thunberg was een bittere pil voor de Duitse Groenen en hun klimaatminister Robert Habeck. Van de weeromstuit beloofde bondskanselier Olaf Scholz de laatste drie Duitse kerncentrales langer open te houden.

Het verzet tegen kernenergie was lang gebaseerd op angst. Daarvoor was een gegronde reden. Maar de tijd heeft bewezen dat kernenergie een ander imago verdient. Het verzet nu is vooral een ideologische dwaling. De techniek is bekend en al jarenlang veilig gebruikt. CO2-vrije energie ligt in een bijna oneindige voorraad voor het oprapen. Echte klimaatactivisten kiezen voor kernenergie.

 

Deze column verscheen op 8 maart 2023 in De Telegraaf

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.