Frans Timmermans warmt met biomassa de aarde op

Gepubliceerd op 25 januari 2023 om 17:47

Er is weinig funester voor een geloofwaardig beleid dan inconsequente politici. Het zijn niet de minsten die zowel urgentie preken over het klimaat als met maatregelen de CO2-uitstoot vergroten. Dat zien we in ernstige mate in Brussel en Duitsland. En Nederland lijkt zo trots op z’n prominente plek in de Europese Commissie, dat vicevoorzitter Frans Timmermans overal mee wegkomt.

Op dertig kilometer van de Nederlandse grens ligt het Duitse dorpje Lützerath. Nog wel, want het dorp zal van de aardbodem verdwijnen. Energieconcern RWE graaft er het landschap af naar bruinkool. Uiteraard met een vergunning van de Duitse overheid. Milieuactivisten raakten er deze week slaags over met de politie.

Lützerath is een buurtschap dat teruggaat tot de middeleeuwen. Er waren kloosters en boerderijen. In het dorp woonden nooit meer dan honderd mensen. Op recente foto’s zien we een boerengemeenschap in een glooiend landschap. De graafmachines veranderen dat landschap nu dramatisch en voor altijd. Het afgegraven gebied rond Lützerath is inmiddels een gat zo groot als Den Haag.

Bombarie

Energieconcern RWE graaft naar de allersmerigste fossiele brandstof die er is: bruinkool. De CO2-uitstoot van bruinkool is per hoeveelheid opgewekte energie groter dan bij steenkool. In het gebied wordt jaarlijks 35 miljoen ton bruinkool gewonnen. Bij verbranding brengt dat 100 miljoen ton CO2 in de lucht. Dat is evenveel als de uitstoot van heel België.

Dit is beleid van een Duitse overheid, die twaalf jaar geleden met veel bombarie de afslag naar duurzame energie nam. Voor het einde van de Russische gasleveranties vorig jaar besloeg bruinkool bijna 10 procent van de Duitse energiebehoefte. Dat aandeel kan weleens groeien, omdat de regering in Berlijn ook besloten had tot sluiting van alle 33 kerncentrales.

CO2-vrije kernenergie ruilen voor CO2-rijke bruinkool bij wijze van klimaatbeleid. Het gezonde verstand verdwijnt met dorpen als Lützerath in de verbrandingsovens voor bruinkool.

Krankzinnig

Krankzinnig klimaatbeleid is ook de handelswijze van de klimaatcommissaris van de Europese Unie, Frans Timmermans. Tegen alle feiten in blijft Timmermans het opstoken van bossen (houtige biomassa) als duurzaam claimen en met belastinggeld stimuleren. Ontbossing en bomen verbranden voor biomassa is een milieumisdaad en een klimaatramp in een.

Bij biomassaverbranding komt anderhalf keer zoveel CO2 vrij als bij het verbranden van steenkool en drie keer zoveel als bij het verbranden van aardgas. Als er al bomen worden bijgeplant ter compensatie van de houtkap blijft ontbossing en het verstoken van bomen een krankzinnig onderdeel van ’klimaatbeleid’. Er is niemand meer te vinden die kan uitleggen dat biomassa duurzaam is. Om die reden heeft ook Australië biomassa inmiddels gediskwalificeerd als ’hernieuwbare energie’. Maar Timmermans houdt stug vol, tegen beter weten in.

Green Deal

Dus wat moeten we denken van een Duitse klimaatminister die rept over CO2-reductie, maar die CO2-vrije kernenergie beëindigt en de eigen industrie laat draaien op bruinkool? En hoe geloofwaardig is een klimaatcommissaris te Brussel die Europa een Green Deal verkoopt, maar ook miljoenen euro’s uitgeeft aan ontbossing en biomassa?

Met de Green Deal van Timmermans is 1000 miljard euro gemoeid. Daarmee moeten burgers en bedrijven verduurzamen. Er moet meer elektrisch gereden gaan worden, verpakkingen worden recyclebaar, landbouw moet biologischer en natuur moet beter worden beschermd. De lijst met goede bedoelingen en voornemens is lang, maar met biomassa en bruinkool op volle toeren slaat het nergens op.

Vliegtaks en vliegschaamte zijn geen garantie dat er minder gevlogen gaat worden. Een goed en goedkoop alternatief waarschijnlijk wel. Is het een idee dat Timmermans investeert in een perfect aansluitend en supersnel spoornetwerk door heel Europa? Waardoor we zonder wachtrijen en inchecktijd razendsnel in Parijs, Berlijn, Milaan en Barcelona zijn. Dan kan Timmermans nog iets voor het klimaat betekenen.

 

De column verscheen op 4 januari 2023 in De Telegraaf

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.